Gazdasági mediáció

Gazdasági mediáció területei:

Üzleti mediáció

Ez egy elég tág, átfogó fogalom. Ide tartoznak az üzleti életben előforduló viták.

Sajnos még a cégvezetők tudatába sem épült be eléggé ez a megoldás a viták rendezésére, pedig egy európai felmérés szerint a vezetők munkaidejük 20-40 %-át konfliktuskezeléssel töltik, melyeknek nagy része mediációval megoldható lenne. A cégvezetőknek át kellene gondolniuk, hogy a mediációval történt konfliktuskezelés mennyivel előnyösebb, mint a bírósági út vagy a másik véglet, amikor egyáltalán nem kezelik a konfliktust.

Az üzleti mediáció leggyakoribb fajtái:

  • Cégek egymás, vagy megbízóik közötti vita minőségi kifogás miatt
  • Cégek egymás, vagy megbízóik közötti vita késedelmes fizetés miatt
  • Megbízási szerződés körüli bonyodalmak, félreértések

Medicáió előnye a cégek számára:

A mediáció előnye a cégek számára, hogy gyors eredmény születhet, ha mégsem, akkor még választhatják a peres eljárást is. Egy sikertelen mediáció esetén még minden más út nyitva áll. Amennyiben egy közvetítői eljárás után mégis bírósághoz fordulnak, illetékkedvezményben részesülhetnek.

A közvetítői eljárás kevesebbe kerül, mint bármilyen más út, beleértve a probléma szőnyeg alá söprését is, hiszen annak is súlyos anyagi vonzatai lehetnek. A mediáció során született egyezség mindkét fél részéről önkéntes, így, mivel saját maguk vállalták, nagy valószínűséggel be is tartják azt.

Ha üzleti mediációra van szüksége keresse Egyesületünk mefiátorait!

 

Munkahelyi mediáció

Munkatársak, kollégák egymás közötti rivalizálása, hatalmi harcai, játszmáik gyakran mérgesedhetnek el olyan mértékben, hogy már csak külső közvetítő személy közbenjárásával lehet helyreállítani a normális, az eredményes munkához szükséges légkört.

Gyakran a konfliktus forrása onnan ered, hogy a munkaszerződésekben nem eléggé részletes a munkaköri leírás. Ilyenkor az alapokig kell visszamenni, és részletesen tisztázni, írásba foglalni, hogy kinek mi a pontos munkaköre, feladata, kinek meddig terjed a felelőssége.

Gyakran csak a kommunikáció helyreállítása szükséges a munkatársak között, de ez sokszor lehetetlen külső segítség igénybevétele nélkül.

Ha munkahelyi mediációra van szüksége, keresse mediátorainkat!

 

Örökösök közötti mediáció

Ez a fajta konfliktus sokszor nem csak gazdasági, hanem családi ügy is. Bár gyakran a bíróság egyértelmű döntést hozna, de ez évekig is eltarthat. Minden érdekelt félnek célravezetőbb, ha esetleg kisebb kompromisszumok árán, de hamarabb hozzájutnak jogos részükhöz.