Dr. Horváth Sándor Domonkos

igazságügyi közvetítő (mediátor)

Dr. Horváth Sándor Domonkos mediátor vagyok, hivatásomnak tekintem, hogy közreműködjek egy élhetőbb, békésebb világ megteremtésében. Egy ilyen célkitűzés talán túlzónak tűnik, azonban segíthet megbarátkozni vele, ha elfogadjuk: minden változás saját magunkban, saját magunknál, kapcsolataink minőségének emelésével kezdődik. Ha békében vagyunk társunkkal, szomszédunkkal, üzletfeleinkkel, gyermekeinkkel, szüleinkkel, akkor élhetőbb életet élünk, és élhetőbb környezetet teremtünk az ő számukra is. Ez nem azt jelenti, hogy vissza kellene vonulnunk, fel kellene adnunk az igényünket arra, ami méltányos, amiről úgy érezzük, hogy jogosan megillet bennünket. És azt sem jelenti, hogy egy kapcsolatot, legyen az párkapcsolat, munkahelyi vagy üzleti kapcsolat, feltétlenül a korábbi formájában kell folytatnunk.

Érdemes tisztáznunk, hogy pontosan mit akarunk az adott pillanatban, és miként képzeljük el a későbbi kapcsolatunkat. Mi az, amit jogosnak és etikusnak érzünk, és mi az, amit kívánatos jövőképként vázolnánk fel?

A konfliktust egyfajta megakadásként is felfoghatjuk, amelyhez sok-sok fájdalmas emlék, érzés tapad. Ugyanakkor komoly üzenete van: eljött a változás ideje.

Érdemes feltennünk a kérdést: büntetni akarunk, revansot venni, behódolni vagy méltányos megállapodásra jutni? Ha úgy tervezzük, hogy kapcsolatban maradunk a másik féllel, akkor fontos-e számunkra, van-e jelentősége annak, hogy az elkövetkező időkben milyen lesz a viszonyunk? Ha úgy tervezzük, hogy végleg lezárjuk az adott kapcsolatot, fontos-e számunkra, hogy a későbbiekben úgy gondoljuk vissza az adott helyzetre, mint amit korrekten, a másik és a magunk sérülése nélkül rendeztünk?

Ha párommal, családtagommal nehezült el a kapcsolatunk, a múltról beszélgetünk, ha egyáltalán beszélünk egymással vagy a jövőről? A múlt hibáira akarunk építkezni vagy a közös eredményekre, szép emlékekre? Vannak-e még, lehetnek-e még közös céljaink? Ezek a célok általánosak és meseszerűek vagy konkrétak és reálisak? Mi lenne más az életünkben, ha ismét összhangba kerülnénk egymással, ha méltányos megegyezésre jutnánk vitatott kérdéseinkben?

Kérdéseire szívesen válaszolok telefonon, e-mailben, vagy FB-oldalam chat-felületén.

70 426 9504